Tilgange og metoder
Hos Projekt Genstart er vi inspireret af en neuroaffektiv, systematisk, narrativ og traumeteoretisk forståelsesramme i vores arbejde med familier.
Vi er velbevandrede inden for flere teoretiske grene – og derfor benytter vi en vekselvirkning af flere teoretiske ståsteder, som vi kombinerer i praksis, således at vores indsats bygger på et solidt fagligt fundament.
Til at identificere udfordringer og ressourcer i familierne anvendes begreber som mentalisering, følelsesmæssig afstemning, nærmeste udviklingszone, tilknytningsmønstre og ’Circle of Security’ – tryghedscirklen.
Ingen familier er ens, og det afspejler sig i vores konkrete arbejde, hvor de enkelte forløb bliver struktureret efter behovene i familien. Projekt Genstarts metoder og behandlingsomfang varierer alt efter behov.
Projekt Genstart tager afsæt i en række anerkendte metoder i familiebehandlingen. Nedenfor er en oversigt over anvendte tilgange:
- Mentaliseringbaserede samtaler.
- Screeninger ud fra den neuroaffektive analysemodel.
- Samspilsobservationer.
- Theraplay lignende aktiviteter – relationsbaseret legeterapi.
- Lege, aktiviteter og øvelser med familien.
- Videobaseret familiebehandling.
- Familiesamtaler/familiemøder.
- Forældresamtaler.
- Samtaler med børn og unge.
- Psykoeducation.
- Deltagelse i tværfaglige møder – for eksempel daginstitution, skole med mere.
Hos Projekt Genstart er relationer en hjørnesten i vores faglige fundament og arbejde – relationerne er af afgørende karakter for, at vores indsats lykkes. Vores arbejde er funderet på en anerkendende, empatisk og tydelig facon, når kontakten med børn, unge og forældre etableres; vi afstemmer og korrigerer indsatsen efter familiens behov og dynamik.
Tillid og samarbejde er nøgleord, når relationen skal opbygges. Vores opgave er at understøtte de ressourcer, som er til stede i familien, så de kan sættes i spil og udfordres i samværet. Formålet med vores indsats er at fremme udviklingsmulighederne, hvorved potentialerne kan udfoldes.