Traumefokuseret tilgang

I Projekt Genstarts traumefokuseret tilgang handler det om at forløse kropslige blokeringer, som kroppen gemmer – både de positive og traumatiske oplevelser. 

Formålet er at mindske og opløse stressreaktioner som følge af chok og traumer. Ved fokuseret opmærksomhed på sansninger i kroppen – kombineret med tanker og følelser – arbejdes der nænsomt med at forløse de spændinger, belastende følelser og tanker, som kan være bundet til oplevelsen og i kroppen – derefter genetableres kroppens og psykens ressourcer. Denne proces er med til at skabe balance i nervesystemet og betyder, at traumet og stressreaktionen opløses og kroppens ressourcer aktiveres. 

Den traumefokuseret tilgang bygger på en forståelse af, at hvis man udsættes for noget, som er for voldsomt til, at man kan forstå, rumme og håndtere sine reaktioner på det, kan det skabe et traume. Et traume kan beskrives som en reaktion på et højaktiveret nervesystem, hvor der bliver trådt på speederen – kroppen udløser meget energi, som sætter det sympatiske nervesystem i gang – samtidig med at der bliver trådt på bremsen – kroppen hæmmer energi, fordi den ikke kan kapere oplevelsen, som sætter det parasympatiske nervesystem i gang. Det betyder, at det sympatiske og det parasympatiske nervesystem gensidigt blokerer hinanden. På den måde låses traumet fast i kroppen og kan derved være med til at skabe blandt andet stressreaktioner, angst, depression, manglende glæde og overskud, hyperaktivitet, nedsat hukommelse, nedsat koncentrationsevne og PTSD.

Børn, der har oplevet traumer, chok eller kriser, vil ofte blive følelsesmæssigt ureguleret, det vil sige, at det let bliver ked af det, vred eller bange og at det kan være svært at trøste. 

Det er hensigtsmæssigt at arbejde med barnets traumer og selvregulering gennem leg, hvor kroppen bruges som udtryksmiddel, og på den måde hjælpe barnet til at mærke dets ressourcer og til nænsomt at turde begynde at rumme og handle på de ubehagelige følelser. 

Hvis barnet har fået et chok, vil dele af dets naturlige forsvarsmekanismer fastlåses, og barnet har brug for hjælp til at låse kamp/flugtreaktionen op og på den måde få hjælp til at bearbejde chokket. 

Barnet vil opleve igen at kunne mestre og kunne regulere sine følelser mere hensigtsmæssigt. Legen bliver en måde at arbejde med barnets nervesystem, følelser, tanker og handlinger på – en måde som bearbejder og fokuserer på barnets ressourcer. 

Projekt Genstart vejleder forældre/primære omsorgspersoner i, hvordan nervesystemet fungerer, og hvordan de videre kan hjælpe barnet til en bedre selvregulering og dermed også til en større følelsesmæssig regulering og glæde. 

Når vi arbejder med børn, er det altid vigtigt at have et tæt samarbejde med barnets primære voksne. Man får bedst hjulpet barnet, hvis vi alle arbejder i samme retning og i fællesskab støtter barnets udvikling.